Kapsalon - holenderski fast food

4.84 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 2 osób

Popularne holenderskie danie typu fast food tradycyjnie serwowane w aluminiowych foremkach. Bardzo łatwe do przygotowania i bardzo syte. W dodatku każdy ma swoją osobną porcję :)

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • foremki aluminiowe
    6-8 średnich ziemniaków
    olej do smażenia
    1 pojedyncza pierś kurczaka
    1 łyżka przyprawy kebab shoarma (lub kebab-gyros)
    10 dag żółtego sera
    1/2 kapusty pekińskiej
    1 pomidor
    1 ogórek świeży
    Sos:
    200 ml jogurtu naturalnego
    1 łyżka majonezu
    sól, pieprz
    1-2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.84 (178 ocen)

Kapsalon - holenderski fast food - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na sos wymieszać razem, doprawić solą i pieprzem i włożyć do lodówki, aby smaki się "przegryzły".
    Pierś kurczaka pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą kebab shoarma i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie usmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju.
    Ziemniaki obrać i pokroić na frytki. Usmażyć na rumiano w gorącym oleju. Odstawić do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
    Ogórka i pomidora pokroić w półplasterki. Kapustę drobno poszatkować.
  • Kapsalon 2. Przygotować 3-4 małe foremki aluminiowe (1 foremka na jedną osobę). Na dno włożyć frytki. Na frytki położyć kurczaka. Przykryć startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na ok. 10 min. do momentu rozpuszczenia się sera. Po tym czasie wyjąć, polać sosem czosnkowym, przykryć kapustą, pomidorem, ogórkiem i znów polać sosem (można polać także ostrymi sosami). Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kapusta pekińska Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować