Kapitańskie ciasto

4.5 (188 ocen)

  • 60 min

Kapitańskie ciasto to trochę jak takie polskie tiramisu. Warto spróbować - jest pyszne

  • 60 min

Składniki:

  • na biszkopt - 4 jaja, 0,5 szklanki cukru, 5 łyżek oleju, 5 łyżek wody, około 180 g (szklanka) mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao do wypieków

    Na masę ajerkoniakową - 700 ml mleka, 3/4 szklanki cukru, 16 g cukru waniliowego, 2,5 łyżki mąki pszennej, 5 łyżek maki ziemniaczanej, 3 żółtka, kostka masła (200g), 180 ml likieru jajecznego typu Advokat

    okrągłe biszkopty - 1 opakowanie, 250 ml śmietany 30%
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Kapitańskie ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Kiedy będą ubite dodajemy cukier. Sztywną, błyszczącą masę uzupełniamy o żółtka. Kiedy będą połączone dodajemy olej i wodę, a następnie mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy je delikatnie i całą masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (24x32 cm) . Pieczemy w temp 180*C przez około 30 minut. Po upieczeniu studzimy.
  • 2. Połowę mleka i cukier zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym a potem dodać obie maki i resztę mleka. Całość zmiksować tak żeby nie było grudek. Taką mieszankę wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszać. Pogotować chwilę nasz budyń, odstawić do ostygnięcia. Masło zmiksować na puch, do białości i dodawać do niego po łyżce zimnego już budyniu cały czas miksując. Do masy powoli wlewać Adwokat i miksować na zmniejszonych obrotach.
  • 3. 2/3 masy wykładamy na wystudzony spód biszkoptowy który upiekliśmy wcześniej. Oprócz wymienionych wcześniej składników potrzebujemy również okrągłych biszkoptów. Około 24-30 sztuk w zależności od ich wielkości. Biszkopty namaczamy podobnie jak w tradycyjnym tiramisu w ciepłej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody, mocnej kawie. Układamy je mniej więcej równo obok siebie na masie ajerkoniakowej.
  • 4. Przykrywamy resztą masy. Wkładamy do lodówki. Ostatnia warstwa to warstwa bitej śmietany. Ubijamy 250 ml schłodzonej kremówki i wykładamy ją na masę ajerkoniakową. Wierzch posypujemy kakaem do wypieków. Ciasto przechowujemy w lodówce. Kroimy na kawałki mniej więcej 5x5 cm i podajemy na talerzyku z widelczykiem.

Porady

Wersja dla bardziej leniwych to wersja z wykorzystaniem gotowej masy ajerkoniakowej. Co najmniej 3 firmy mają w swojej ofercie takowe - sama od czasu do czasu kiedy działam w pośpiechu korzystam z gotowców. Potrzeba do nich jedynie mleka i masła i w 3 minuty mamy gotową masę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować