Ciasto kantyczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło utrzeć na dokładnie z cukrem pudrem aż będzie puszyste.
Potem nadal ucierając dodawać po jednym żółtku.
Kolejne dodać dopiero gdy jedno połączy się z masą.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać, odłożyć dwie łyżki.
2.Z białek ubić pianę a potem bardzo delikatnie wymieszać z ciastem.
Ciasto podzielić na trzy części, w miarę równe.
Do jednej części wsypać mak, do drugiej kakao a do trzeciej odłożone wcześniej dwie łyżki mąki i każdą część wymieszać.
3.Blaszkę ( u mnie o wymiarach 28 x 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyłożyć na dno ciasto z kakao.
Na nim ułożyć biszkopty ( ja miałam takie mniejsze ale możecie użyć większych ) i rozsmarować konfiturę ( możecie użyć dowolnych dżemów jeśli nie macie takich jak ja ).
Wyłożyć ciasto z makiem, biszkopty a potem drugi dżem.
Na koniec rozsmarować jasne ciasto.
Piec w 180*C około 50 minut.
Po wystudzeniu polać polewą i posypać perełkami.
4.Polewa :
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż zrobi się ładna i gładka polewa.
Komentarze