Kantyczka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kantyczka to typowo świąteczny, pyszny wypiek.

  • 60 min

Składniki:

  • 2,5 szkl mąki
    300 gram masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    8 jaj
    2 łyżki kakao
    2 szklanki cukru pudru
    1/2 szkl maku
    300 gram biszkoptów (okragłych)
    2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki
    2 czekolady mlecznej
    łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery

Kantyczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierając dodawać po 1 żółtku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • 2. Z białek ubić pianę i połączyć z ciastem.
  • 3. Ciasto podzielić na III cześci.
    Do I dodać kakao, do II mak, a do III nie dajemy nic.
  • 4. Formę o wymiarach 38X25 natłuszczamy i posypujemy mąką.
    Do formy wykładamy warstwy:
    ciasto kakaowe, biszkopty, dżem, ciasto makowe, biszkopty, dżem i ciasto jasne. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Upieczone ciasto studzimy.
  • 5. Czekolady topimy z łyżką mleka i jeszcze ciepłą polewą zalewamy ciasto.
    Czekamy aż zastygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

4.5 (149 ocen)

Kantyczka

To może cię zainteresować