1.Margarynę i cukier ucieramy na pulchną masę, ucierając masę dodajemy po jednym żółtku, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, najlepiej jedno żółtko dwie, trzy łyżki mąki i tak do wykończenia składników, na koniec do ciasta dodajemy ubitą piane z białek, mieszając powoli.
Ciasto dzielimy na trzy części, a następnie dodajemy do nich: do pierwszej mak, do drugiej kakao i do trzeciej mąkę.
Wylewamy na blaszkę do pieczenia warstwami, (oczywiście nie zapominając o wysmarowaniu wcześniej blaszki ) warstwa dolna to makowa na tą warstwę układamy biszkopty a na nie smarujemy cienką warstwę dżemu, na dżem warstwę kakaową, biszkopty oraz dżem i na koniec białe ciasto.
Porady
Do tego ciasta świetnie nadają się dżemu własnej roboty, zamiast dżemu brzoskwiniowego możemy także użyć dżemu jabłkowego.
Komentarze