Kantyczka

4.5 (163 ocen)

  • 30 min

Bardzo proste ciasto do wykonania a jakie pyszne! Spróbujcie sami!

  • 30 min

Składniki:

  • 1 margaryna
    2 szklanki cukru pudru
    2,5 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 paczki okrągłych biszkoptów
    słoik dżemu brzoskwiniowego
    0,5 szklanki maku
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mąki
    8 jajek
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kantyczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę i cukier ucieramy na pulchną masę, ucierając masę dodajemy po jednym żółtku, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, najlepiej jedno żółtko dwie, trzy łyżki mąki i tak do wykończenia składników, na koniec do ciasta dodajemy ubitą piane z białek, mieszając powoli.
    Ciasto dzielimy na trzy części, a następnie dodajemy do nich: do pierwszej mak, do drugiej kakao i do trzeciej mąkę.
    Wylewamy na blaszkę do pieczenia warstwami, (oczywiście nie zapominając o wysmarowaniu wcześniej blaszki ) warstwa dolna to makowa na tą warstwę układamy biszkopty a na nie smarujemy cienką warstwę dżemu, na dżem warstwę kakaową, biszkopty oraz dżem i na koniec białe ciasto.

Porady

Do tego ciasta świetnie nadają się dżemu własnej roboty, zamiast dżemu brzoskwiniowego możemy także użyć dżemu jabłkowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować