Kanellbullar

0 (0 ocen)

  • Średni

Cynamonowe babeczki których nauczyłam się robić mieszkając w Szwecji.

  • Średni

Składniki:

  • - maslo lub margaryna: 100 gramów
    - mleko: 0.5 litra
    - drożdże: 50 gramów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - cukier: 150 gramów
    - kardamon: 2 łyżeczki
    - mąka: 1.3 kilograma

    - rozpuszczone masło: 1 szczypta
    - cynamon do posypania: 1 szczypta
    - cukier do posypania: 1 szczypta

    - kolorowe posypki: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Kanellbullar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuścić masło w małym garnuszku i wlać mleko. Pozostawić do utrzymania temperatury pokojowej.
  • 2. Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka i masła.

  • 3. Do pozostałego mleka i masła dodać soli, cukru, kardamonu i mąki.

  • 4. Rozrabiać ciasto tak, żeby łatwo odchodziło od miski, a następnie pozostawić pod przykryciem na 40 do 60 minut.
  • 5. Następnie rozwałkować kawałek ciasta, posmarować je roztopionym masłem oraz posypać cukrem i cynamonem.

  • 6. Zrolować ciasto i pokroić na małe lub średnie kawałki.
  • 7. Bułeczki pozostawić pod przykryciem na 30 minut, a następnie posmarować jajkiem i posypać posypką.
  • 8. Piec od 8 do 10 minut w 250°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Kardamon Mąka Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować