kanelbullar – szwedzkie bułeczki cynamonowe

4.5 (151 ocen)

kanelbullar czy też cinnamon rolls to przepyszne mięciutkie drożdżowe bułeczki pachnące cynamonem. Kiedy są ciepłe trudno poprzestać na jednej. Z podanych składników upiekłam 12 bułeczek.

Składniki:

  • ciasto:
    2 szkl mąki
    0,5 szkl ciepłego mleka
    25g świeżych drożdży
    1/3 szkl cukru
    1 jajko
    1 żółtko
    50g miękkiego masła
    szczypta soli

    do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka

    nadzienie:
    50 g roztopionego masła
    10 g cynamonu
    1/3 szkl cukru
    1 łyżka cukru wanilinowego

    lukier:
    1 łyżka śmietany
    ok 3/4 szkl cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery

Kanelbullar – szwedzkie bułeczki cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypujemy do miski; robimy dołek; wkruszamy drożdże, posypujemy łyżeczką cukru i zalewamy ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy dokładnie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia.
  • 2. Po tym czasie wykładamy ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy ciasto na prostokąt taki mniej więcej 20x30cm. Smarujemy roztopionym masłem, posypujemy wymieszanym cukrem z cynamonem i cukrem waniliowym. Zawijamy ciasto i kroimy ma plastry o grubości ok 3cm.
  • 3. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy chwile do wyrośnięcia nagrzewając piekarnik do 170st. Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym z mlekiem jajkiem. Pieczemy ok 20-30min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować