• Kandyzowane skórki cytrusów

    Dodane przez: Kloruś

  • Kandyzowane skórki robi się bardzo łatwo. Doskonale smakują jako dodatek do ciast, tortów i deserów. Wyśmienicie komponuje się również z poranną owsianką. Robię je zawsze gdy mam w domu trochę cytrusów. W ten sposób wykorzystuję w pełni owoce i zawsze mam w zanadrzu pyszny dodatek do deserów.

  • Składniki

    3 pomarańcze
    3 cytryny
    1,5 szklanka wody
    1,5 szklanka cukru

  • Sposób przygotowania

    1.

    Pomarańcze i cytryny szorujemy a następnie parzymy wrzątkiem. Obieramy obieraczka cienkie paski (najlepiej z jak najmniejszą ilością białej skórki). Kroimy w kosteczkę i zalewamy gorącą wodą i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie wylewamy wodę z gotowania i wlewamy 1,5 szklanki czystej oraz 1,5 szklanki cukru. gotujemy na średnim ogniu ok. 30-40 min., aż skórki staną się szkliste, a większość syropu wyparuje. Gorące wlewamy do wyparzonych słoików i pozostawiamy do wystygnięcia wieczkiem do dołu.

  • Rady

    Cytrusów nie musimy zużyć za jednym razem. Skórki można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku przez kilka dni, a gdy uzbieramy potrzebną ilość przetworzyć je.

    Kandyzowane skórki cytrusów świetnie sprawdzają się do świątecznych wypieków (zwłaszcza keksa). Równie dobrze można przygotować je po Świętach z owoców które zostały.

    Ładnie opakowane i w oryginalnym słoiczku świetnie sprawdzają się jako słodki, świąteczny upominek dla najbliższych.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, sezonowe_przysmaki, szkola_babci, święta, boże narodzenie, keks, dodatek do ciast, kandyzowane skórki cytrusów, skórki pomarańczy, skórki cytryny, skórki cytrynowe, dodatek do deserów
  • 0 komentarzy

Dodane przez: Kloruś

Kloruś 446

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-11-22T17:16:05+01:00

325 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »