Gdy mam większą ilość cytryn,to zawsze robię sobie na zapas tą wspaniałą kandyzowaną skórkę.Używam potem do serników,keksów,a czasem do aromatyzowania herbatki.
Kandyzowana skórka z cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytryny bardzo dokładnie wyszorować,sparzyć wrzącą wodą.Obrać ze skórki,oczyścić z miękkiej białej błonki.Oczyszczone zalać zimną wodą i odstawić na noc.Następnego dnia odlać wodę,wypłukać skórki i zemleć w maszynce do mięsa.Z wody i cukru ugotować syrop.Do gorącego syropu dać skórki.Gotować 20 min.,od czsu do czasu mieszając.Gotową gorącą skórkę przełożyć do malutkich słoiczków(wyparzonych).Szczelnie zamknąć,przekręcić do góry dnem i tak pozostawić do wystygnięcia.Następnie wynieść w chłodne miejsce.
Komentarze