Kandyzowana skórka z cytryny

4.49 (175 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Gdy mam większą ilość cytryn,to zawsze robię sobie na zapas tą wspaniałą kandyzowaną skórkę.Używam potem do serników,keksów,a czasem do aromatyzowania herbatki.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 6-7 cytryn
    100 ml wody
    1 szkl. cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Przetwory

Kandyzowana skórka z cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny bardzo dokładnie wyszorować,sparzyć wrzącą wodą.Obrać ze skórki,oczyścić z miękkiej białej błonki.Oczyszczone zalać zimną wodą i odstawić na noc.Następnego dnia odlać wodę,wypłukać skórki i zemleć w maszynce do mięsa.Z wody i cukru ugotować syrop.Do gorącego syropu dać skórki.Gotować 20 min.,od czsu do czasu mieszając.Gotową gorącą skórkę przełożyć do malutkich słoiczków(wyparzonych).Szczelnie zamknąć,przekręcić do góry dnem i tak pozostawić do wystygnięcia.Następnie wynieść w chłodne miejsce.

Porady

Skórkę można pokroić w drobniutką kosteczkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować