Kandyzowana skórka pomarańczowa

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Nie wyobrażam sobie bez niej świąt, robienie domowej skórki było w naszym domu tradycją, ja ją kontynuuję.

  • Łatwy

Składniki:


  • - skóra z pomarańczy: 30 dekagramów
    SYROP:
    - cukier: 0.75 szklanki
    - woda: 0.75 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kandyzowana skórka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze przed obraniem myjemy.
  • 2. Skórki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia w temp. pokojowej. Dzięki temu pozbędziemy się sztucznych substancji , które są w skórce przez nawożenie i brudu który mógł się dostać do niej w czasie transportu.
  • 3. Gotujemy syrop z cukru i wody.
  • 4. Skórkę kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na gotujący się syrop.
  • 5. Gotujemy aż syrop się wchłonie a skórka stanie się szklista. Trwa to ok. 30 minut.
  • 6. Zostawiamy skórkę do ostudzenia.
  • 7. Gdy się wystudzi rozkładamy ją równomiernie na płaskim naczyniu i odkładamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc na do osuszenia.
  • 8. Po tym czasie skórkę pakujemy do szczelnego opakowania i używamy do ciast, deserów a nawet do dań głównych
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować