Kanapkowe różyczki

0 (0 ocen)

Moją wielką przygodę w kuchni zaczęłam gdy poznałam mojego męża. Dziś jestem "panią domu" i kuchnia - to moje królestwo. Gotowanie i pieczenie to nie tylko obowiązek, ale także wielka przyjemność i relaks.

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki
    10 g świeżych drożdży
    1 jajko
    1/2 łyżki soku z cytryny
    1/2 łyżki oleju
    3/4 łyżki cukru
    szczypta soli
    1/2 szkl. letniego mleka
    33 g masła

    Dodatki:
    12 plastrów kiełbasy krakowskiej
    6 plasterków sera
    12 zielonych oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kanapkowe różyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z połową cukru, łyżką mąki i łyżką mleka. Odstawić do wyrośnięcia
  • 2. Jajko roztrzepać, dodać sól, resztę mleka, resztę cukru i olej. Powoli dodawać mąkę, sok z cytryny, wyrośnięte drożdże i rozpuszczone masło, dokłądnie wymieszać
  • 3. Ciasto wyłożyć na oprószona stolnicę i wyrabiać,aż zacznie odstawać od rąk. Włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsca do podwjenia objętości
  • 4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0.5cm.
  • 5. Z ciasta wykrawać koła od kubka i kieliszka do wina.
    Układamy różę:
    duże kółko ciasta, kiełbasa, małe kółko ciasta, ser. Na środku każdego kwiatka palcem robimy wgębienie i nacinamy po bokach.
  • 6. Róże układamy na blasze odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.40 min
    Róże pieczemy w 180 stopniach około 30 min na złoty kolor
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować