Zawijaski czyli kanapeczkiki z bagietki

4.49 (157 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

W sam raz na przyjęcia dla dzieci i nie tylko. W takich zwiniętych kanapeczkach można przemycać różne składniki. Również smaczne na wieczorne spotkania ze znajomymi do sałatek czy mięska.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Przepis:
    1 bagietka
    2 duże topione serki ziołowe (lub inne)
    sałata (najlepiej lodowa)
    wędlina
    papryka
    można dać też żółty ser

    folia aluminiowa lub spożywcza
Wystaw ocenę:

4.49 (157 ocen)

Zobacz również:

Bułki Bagietka Przystawki Przekąski

Zawijaski czyli kanapeczkiki z bagietki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bagietka 1. wykonanie:
    Bagietkę delikatnie przecinamy bokiem, wydrążyć w środku z pieczywa lub pozostawić. delikatnie rozłożyć bagietkę tak jak np. płaski placek i smarujemy 1 serkiem topionym.
  • bagietka 2. Kładziemy przez całą długość bagietki sałatę lodową.
  • Bagietka 3. Wędlinę.
  • Bagietka 4. Żółty ser. Następnie smarujemy drugim serkiem i na środku kładziemy cienkie paseczki papryki.
  • Bagietka 5. Tak przygotowana kanapkę zaczynamy zwijać w rulon mocno dociskając.
  • Bagietka 6. Mocno dociskamy. Jeśli nam lekko pęknie to nic się nie stanie ponieważ po schłodzeniu miejsce pęknięcia sklei się z serkiem topionym.
  • Bagietka 7. Zawijamy w folię spożywczą bądź w folię aluminiową i schładzamy kilka godzin w lodówce.
  • Bagietka 8. Po schłodzeniu kroimy po skosie.

Porady

Najlepiej schłodzić kilka godzin przed podaniem ponieważ lepiej sie będzie kroić. Można przygotować dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bagietki Bułka Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (153 ocen)

Mini-kanapeczki z bagietki

To może cię zainteresować