Kanapki dla niejadka

0 (0 ocen)

Wiadomo, że je się również oczami i zgodnie z tą zasadą warto przygotować kolorowe kanapki, które zachęcą nasze dziecko do jedzenia i przy okazji dostarczą mu witamin.

Składniki:

  • Składniki na 16 kanapek:

    8 kromek chleba
    masło
    główka ulubionej sałaty (np. lodowej)
    8 plastrów żółtego sera
    2 pomidory
    2 jajka ugotowane na twardo
    pęczek rzodkiewki
    pęczek szczypiorku

Kanapki dla niejadka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rzodkiewkę, szczypiorek i liście sałaty płuczemy i lekko osuszamy ręcznikiem kuchennym. Jajka obieramy. W zależności od upodobań pomidory obieramy ze skórki lub nie.
  • 2. Każdą kromkę chleba i każdy plaster sera przecinamy na pół. Kanapki smarujemy cienko masłem i na każdą kładziemy liść sałaty, ser żółty, plasterek pomidora, plasterek jajka na twardo, po kilka plasterków rzodkiewki i posypujemy szczypiorkiem. Najlepiej podać od razu po przygotowaniu. W zależności od upodobań kanapki możemy posypać solą i pieprzem.

Porady

Na kanapki możemy położyć również ulubioną wędlinę. Zamiast sera w plastrach możemy użyć sera w kawałku, ścierając go na kanapki przed nałożeniem szczypiorku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy