Kanapki à la italiano

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jadałam je we włoskich kawiarniach. Teraz takie same robię dla bliskich.

Składniki:

  • ● 4 kromki pełnoziarnistego chleba
    ● ok. 12 dag mozzarelli (duża kulka)
    ● 5-7 pomidorów koktajlowych
    ● suszona bazylia
    ● pieprz
    ● sól
    ● 2 łyżki oliwy
    ● olej
    ● ok. 10 zielonych oliwek bez pestek

Kanapki à la italiano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory myjemy i przekrawamy
    na pół. Oprószamy
    solą, pieprzem i bazylią.
    Układamy na natłuszczonej
    olejem blasze i pieczemy
    ok. 20 minut w temperaturze
    180 °C. Lekko studzimy.
  • 2. Oliwki przekrawamy na
    pół. Mozzarellę osączamy i kroimy w plastry. Kromki
    chleba skrapiamy oliwą. Na
    dwóch układamy plastry
    mozzarelli, ciepłe pomidory
    oraz oliwki. Przykrywamy pozostałymi
    kromkami.

Porady

RADY M. Goławskiej Między kromki można włożyć listki bazylii.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2012

Komentarze

Podobne przepisy