Kanapka prosto z pieca

0 (0 ocen)

Kanapka jest równie smaczna na zimno.

Składniki:

  • Ciasto jak na cienką pizzę.
    2 szklanki mąki pszennej
    5 dag drożdży
    0,5 szklanki mleka
    1 łyżka oliwki
    1 jajko
    0,5 łyżeczki cukru
    0,5 łyżeczki soli

    Nadzienie.
    2 łyżki keczupu
    20 dag szynki konserwowej w plastrach
    10 dag sera mozzarella
    1 łyżka natki pietruszki
    1 łyżka czarnuszki do posypania

Kanapka prosto z pieca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w mleku i dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto, odstawić na 20 minut.
    Rozwałkować w prostokąt, posmarować keczupem, rozłożyć plastry szynki, posypać równomiernie serem i pietruszką.
    Całość zwinąć ,zaczynając ok krótszego boku. Ułożyć na naoliwionej blaszce, założeniem na spodzie, Posmarować białkiem i posypać czarnuszką. Odstawić na 20 minut.
    Piec w temp.200 stopni, 40 minut.
    Po wyjęciu z pieca, odczekać 5 minut i można kroić. Dobrze smakuje z sosem chrzanowym lub z zieloną sałatą

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy