Kanadyjska tarta maślana

5 (2 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Wygląda niewinnie, może niepozornie. Jednak jej smak naprawdę jest powalający...

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO:
    (z podanej porcji zrobiłam 12 mini tart)
    12 dkg masła
    1 szklanka mąki pszennej
    1/4 szklanki cukru pudru

    NADZIENIE:
    2 łyżki masła
    2 jajka
    3/4 szklanki brązowego cukru trzcinowego
    2 łyżki mąki pszennej
    1/2 laski wanilii
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 szklanki rodzynek
    3 łyżki rumu
    1/2 szklanki orzechów pekan
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Kanadyjska tarta maślana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Wszystkie składniki posiekać i szybko zagnieść ciasto. Wyłożyć foremki i zapiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • Kanadyjska tarta maślana 2. NADZIENIE:
    Rodzynki zalać rumem. Orzechy rozdrobnić.

    Pozostałe składniki dokładnie wymieszać robotem.

    Do każdej podpieczonej foremki włożyć równą porcję rodzynek i orzechów, na wierzch wyłożyć po łyżce masy maślanej.

    Ponownie wstawić do piekarnika i piec kolejne 20-25 minut.

Porady

Można podać na ciepło lub na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować