Kalmary faszerowane amarantusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować, przez ok 15 min. Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać szczyptę soli i pieprzu, dokładnie wymieszać i odstawić.
Kalmary umyć, osuszyć i nadziać farszem. wykałaczką przymocować macki, tak żeby nadzienie nie wypadało. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i usmażyć kalmary 1-2 minuty na każdej stronie, aż lekko się zarumienią i odłożyć na talerz.
Na patelnię dodać łyżkę oliwy i podsmażyć cukinię pokrojoną w paseczki na mocnym ogniu, aż zacznie się lekko przypalać. Następnie przełożyć ją na talerz.
Na patelnię dolać 2 łyżki oliwy i podsmażyć cebulę z cynamonem i papryką przez około 8 minut na średnim ogniu. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. Wlać ouzo i gotować 2 minuty. Następnie dodajemy pomidory, sok z cytryny, cukier, szczyptę soli, 200 ml wody i od czasu do czasu mieszać. Gotować ok 5 min. Wkładamy do sosu podsmażoną cukinię i kalmary, dociskając je trochę, żeby zanurzyły w sosie. Przykryć patelnię pokrywką i gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut.
Gotowa danie posypać natką pietruszki
Komentarze