Kalitsounia -czyli pierożki greckie nadziewane fetą i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę,zrobić wgłębienie,do środka wlać część wody i wódke,dodać szczypte soli i zagniatać ciasto,powoli dodawać wodę,tak by uzyskać ciasto miękkie ale nie rzadkie.Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
2.Fete rozdrobnić,dodać szczyptę soli,jajka i listki mięty,dobrze wymieszac ze sobą.
3.Ciasto rozwałkować,wycinać krążki za pomocą szklanki,na środek nakładać farsz,nie za dużo,by w trakcie smażenia pierożki nie pekały.Zlepiać pierogi.Smażyc na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoto.
Porady
Jako deser jada się je polane miodem. Jednak mi ta wersja nie przypadła do gustu.
Komentarze