Joanna Sokołowska
Przepis na kartacze mam od mojej babci i mamy. Dawniej przygotowywało się je dosyć często. Z części ciasta formowało się małe kuleczki i po ugotowaniu zalewało je gorącym mlekiem. Pychotka.
U nas do kartaczy nie dodaje się jajka ani mąki ziemniaczanej. Sekret polega na tym, aby ziemniaki miały dużą zawartość skrobi, były dokładnie odciśnięte i zostały zachowane proporcje zawsze 1:3, czyli 1 garnek ziemniaków do ugotowania i tej samej wielkości 3 garnki ziemniaków do starcia.
4.5 (175 ocen)
Porady
Na 4 kg ziemniaków trzeba mniej więcej 1,5 kg mięsa mielonego surowego doprawionego do smaku lub gotowanego. Ja dodaję mięso gotowane. Gdy dodajemy mięso surowe należy go doprawić solą, pieprzem, majerankiem ale nie dodajemy jajka. y można dodać jajko i usmażyć kotlety mielone.
Komentarze