KAŁDUNY /KARTACZE/

4.5 (175 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Przepis na kartacze mam od mojej babci i mamy. Dawniej przygotowywało się je dosyć często. Z części ciasta formowało się małe kuleczki i po ugotowaniu zalewało je gorącym mlekiem. Pychotka.

U nas do kartaczy nie dodaje się jajka ani mąki ziemniaczanej. Sekret polega na tym, aby ziemniaki miały dużą zawartość skrobi, były dokładnie odciśnięte i zostały zachowane proporcje zawsze 1:3, czyli 1 garnek ziemniaków do ugotowania i tej samej wielkości 3 garnki ziemniaków do starcia.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki

    1 garnek ziemniaków do ugotowania

    3 garnki ziemniaków do starcia

    sól do smaku

    Farsz:

    1 posiekana cebula

    Włoszczyzna, oprócz kapusty

    Listek, ziele, pieprz, sól lub Jarzynka, majeranek

    Około 0,5 kg mięsa wieprzowego np. łopatka

    Około 25 dag boczku surowego

    oraz

    mąka do panierki

    zasmażka z boczku i cebulki lub tylko cebulki, jak kto woli.
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Kołduny Kluski Dania główne

Kałduny /kartacze/ - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kałduny - kartacze 1. Cebulę posiekać i zeszklić.

    Mięso razem z włoszczyzną i przyprawami ugotować.

    Ugotowane mięso zemleć z marchewką i dodać zeszkloną cebulę. Doprawić solą lub jarzynką, pieprzem, majerankiem

    Nie dodawać jajka, bo masa będzie za ścisła.

    WYKONANIE MASY:

    1 porcję ziemniaków ugotować w osolonej wodzie, osączyć, wystudzić i zemleć w maszynce do mięsa.

    3 porcje ziemniaków zetrzeć. Przez pieluszkę tetrową wykręcać je bardzo dokładnie z nadmiaru płynu.

    Płyn z tartych ziemniaków odstawić na kilka minut, potem odlać ostrożnie, krochmal zachować.. Połączyć ziemniaki gotowane, krochmal, starte ziemniaki, sól i dobrze wyrobić masę ziemniaczaną.

    Masa przy tej proporcji jest plastyczna i ja nie dodaję już nic. Gdy ziemniaki nie zawierają dużo skrobi, wtedy należy dodać trochę mąki ziemniaczanej. Ja mam ziemniaki swojskie, więc nigdy nie dodaję mąki.

    Formować kule, nakładać farsz, zlepić i otaczać w mące.

    Wkładać do wrzątku, gdy wypłyną gotować jeszcze ok. 20-30 minut.

Porady

Na 4 kg ziemniaków trzeba mniej więcej 1,5 kg mięsa mielonego surowego doprawionego do smaku lub gotowanego. Ja dodaję mięso gotowane. Gdy dodajemy mięso surowe należy go doprawić solą, pieprzem, majerankiem ale nie dodajemy jajka. y można dodać jajko i usmażyć kotlety mielone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Litewska Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować