Kalarepki nadziewane marchewką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Fantastyczny dodatek w okresie nowalijkowym

  • 30 min

Składniki:

  • 2 duże kalarepki
    4 młode marchewki
    2 łyżeczki masła
    2 jajka ( małe )
    1/2 kostki bulionu warzywnego
    2 łyżki pokrojonego koperku
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    4 łyżeczki mąki
    3 łyżki śmietanki w proszku

Kalarepki nadziewane marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kalarepka faszerowana marchewką 1. Z kalarepek ściąć górę ( odłożyć ). Wydrążyć kalarepki łyżeczką .Marchewki pokroić w drobną kostkę . Marchew wymieszać z koprem, posypać pieprzem i szczyptą soli ,mąkąi wymieszać z surowymi jajkami .Nałożyć do kalarepek. Ułożyć w garnku ( wąski ale wyższy od kalarepek ) . To co wydrążyliśmy z kalarepek pokroić drobno i obsypać w koło kalarepki. Dodać kostkę bulionową . Zalać wodą do 3/4 wysokości kalarepek ( powinno być ok . 1,5 szklanki ). Przykryć odciętymi ,, denkami ,, ( przymocować je wykałaczkami ) . Gotować ok. 30 minut aż kalarepka będzie miękka . Delikatnie wyjąć kalarepki z garnka . Zmiksować blenderem lub w malakserze sos z rozgotowanych kawałków kalarepek , masłem i śmietanką na puszysty krem .

Porady

Podawać kalarepki oblane musem kalarepkowym i posypane koperkiem do ziemniaków z wody .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy