Kalarepka z sercem podana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalarepkę,marchew obrać,umyć.Kalarepkę pokroić w 1 cm.plastry,większą marchew przekroić na dwie części.Paprykę przekroić,usunąć gniazda nasienne,umyć Z każdego koloru papryki wyciąć po 3-4 małe serduszka.
2.Pozostałą paprykę pokroić w drobną kostkę razem z czosnkiem i pomidorem.
3.W garnku zagotować wodę,przyprawić solą,wsypać cukier,włożyć marchew,plastry kalarepy i gotować 10 min.na wolnym ogniu,
wyjąć i przestudzić.
4.Za pomocą foremki do wycinania ciastek wyciąć w każdym plastrze kalarepy serduszko.Zewnętrzne pozostałe części kalarepy dociąć od zewnętrznej strony na kształt serca,ułożyć na krążku suchego wafla
5..Pozostałą kalarepkę pokroić w kostkę.Z marchwi wyciąć również małe serduszka,tyle ile jest plastrów kalarepki a pozostałą pokroić w kostkę.
6.Z sera za pomocą foremki do wycinania wyciąć taką samą ilość gwiazdek ile jest plastrów kalarepy,pozostały pokroić w kostkę.
7.Na patelni rozgrzać olej,dodać pokrojoną paprykę,czosnek,pomidor i smażyć do czasu odparowania wody.
8.Dodać pokrojone w kostkę pozostałe warzywa,wsypać 2 łyżki kaszy,pokrojone oregano,wlać 4 łyżki bulionu,przyprawić do smaku solą,pieprzem .
9.Mieszając smażyć do czasu odparowania wody.
10.Każde serduszko z kalarepki na waflu napełnić dość ciasno farszem.
11.Naczynie żaroodporne wysypać dość grubo kaszą,ułożyć nafaszerowane serduszka.
12.Pozostały farsz rozłożyć w wolnych miejscach wokół serc.Każdą nafaszerowaną kalarepkę przykryć sercem z kalarepki,ułożyć gwiazdkę z sera i serduszko z marchwi.Farsz posypać jeszcze 3 łyżkami kaszy.
Komentarze