KALAREPKA Z SERCEM PODANA

0 (0 ocen)

Podawać gorące z ulubionym sosem.Jest to danie nie tylko dla jaroszy.Bardzo delikatna,smaczna i zdrowa potrawa.

Składniki:


  • 2 kalarepki
    1 pęczek młodej marchewki / 7 szt/
    3 papryki Palermo czerwona,żółta,pomarańczowa
    4 ząbki czosnku duże
    3 łyżki posiekanych listków oregano
    20 dkg. kaszy kuskus
    3/4 l.bulionu mięsnego lub warzywnego
    4 plastry żółtego sera
    3 łyżki oleju
    2 łyżeczki cukru
    7-8 krążków suchych wafli / tyle ile jest plastrów kalarepki/

    sól,pieprz czarny do smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kalarepka z sercem podana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kalarepka z sercem podana 1. Kalarepkę,marchew obrać,umyć.Kalarepkę pokroić w 1 cm.plastry,większą marchew przekroić na dwie części.Paprykę przekroić,usunąć gniazda nasienne,umyć Z każdego koloru papryki wyciąć po 3-4 małe serduszka.
  • kalarepka z sercem podana 2. Pozostałą paprykę pokroić w drobną kostkę razem z czosnkiem i pomidorem.
  • kalarepka z sercem podana 3. W garnku zagotować wodę,przyprawić solą,wsypać cukier,włożyć marchew,plastry kalarepy i gotować 10 min.na wolnym ogniu,
    wyjąć i przestudzić.
  • kalarepka z sercem podana 4. Za pomocą foremki do wycinania ciastek wyciąć w każdym plastrze kalarepy serduszko.Zewnętrzne pozostałe części kalarepy dociąć od zewnętrznej strony na kształt serca,ułożyć na krążku suchego wafla
  • kalarepka z sercem podana 5. .Pozostałą kalarepkę pokroić w kostkę.Z marchwi wyciąć również małe serduszka,tyle ile jest plastrów kalarepki a pozostałą pokroić w kostkę.
  • 6. Z sera za pomocą foremki do wycinania wyciąć taką samą ilość gwiazdek ile jest plastrów kalarepy,pozostały pokroić w kostkę.
  • kalarepka z sercem podana 7. Na patelni rozgrzać olej,dodać pokrojoną paprykę,czosnek,pomidor i smażyć do czasu odparowania wody.
  • kalarepka z sercem podana 8. Dodać pokrojone w kostkę pozostałe warzywa,wsypać 2 łyżki kaszy,pokrojone oregano,wlać 4 łyżki bulionu,przyprawić do smaku solą,pieprzem .
  • kalarepka z sercem podana 9. Mieszając smażyć do czasu odparowania wody.
  • kalarepka podana z sercem 10. Każde serduszko z kalarepki na waflu napełnić dość ciasno farszem.
  • kalarepka podana z sercem 11. Naczynie żaroodporne wysypać dość grubo kaszą,ułożyć nafaszerowane serduszka.
  • kalarepka z sercem podana 12. Pozostały farsz rozłożyć w wolnych miejscach wokół serc.Każdą nafaszerowaną kalarepkę przykryć sercem z kalarepki,ułożyć gwiazdkę z sera i serduszko z marchwi.Farsz posypać jeszcze 3 łyżkami kaszy.
  • kalarepka z sercem podana 13. Zalać bulionem powyżej kaszy.
  • kalarepka z sercem podana 14. Ułożyć paprykowe serduszka.Całość posypać pokrojonym serem.
  • kalarepka z sercem podana 15. Piekarnik nagrzać do 180C i zapiekać potrawę 15 min.

Porady

przepraszam za zdjęcia ale robiłam komórką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować