KALAREPKA PACHNĄCA BAZYLIĄ

0 (0 ocen)

Młode warzywa zapiekane z kalarepką z dodatkiem świeżej bazylii i śmietany sprawia,że danie jest aromatyczne i ma śmietanowy delikatny smak.Dla jaroszy proponuję danie to przygotować bez wędlin. Jest to smaczna propozycja na szybki letni obiad,ale uwaga bardzo szybko znika z talerzy.

Składniki:


  • 2 młode kalarepki
    3 młode marchewki
    1 mała cebula
    2 garście młodej kapusty kiszonej
    5 średnich młodych ziemniaków
    3 łyżki posiekanych listków bazylii świeżej
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    6 plastrów ogonówki parzonej
    4 plastry polędwicy sopockiej
    1 plaster sera królewskiego
    4 łyżki masła
    200 ml. słodkiej śmietany 18%

    sól,pieprz,ostra papryka mielona,vegeta do smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Kalarepka pachnąca bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kalarepka pachnąca bazylią 1. Warzywa obrać,umyć,listki bazylii i natki pietruszki pokroić nożem.Kapustę jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą , odcisnąć i pokroić nożem.Kalarepki przekroić,wydrążyć środki,formując miseczki.Wydrążone kawałki pokroić na mniejsze nożem,cebulę,marchew,polędwicę pokroić w kostkę.Listki bazylii i natki pietruszki posiekać nożem.

  • 2. W garnku zagotować wodę,przyprawić do smaku przyprawami,włożyć łodyżki bazylii,pietruszki oraz wydrążone miseczki kalarepki i gotować na wolnym ogniu 10 min.Kalarepki wyjąć a do tej samej wody włożyć obrane,umyte i pokrojone w ozdobne plastry ziemniaki i gotować ok.10 min,odcedzić .
  • kalarepka pachnąca bazylią 3.
    Na patelni rozgrzać połowę masła,włożyć pokrojone warzywa i smażyć do czasu odparowania wody podlewając połową śmietany
  • kalarepka pachnąca bazylią 4.
    .Przyprawić do smaku przyprawami,włożyć pokrojoną bazylię oraz natkę pietruszki,wlać pozostałą śmietanę,wymieszać i chwilę smażyć aby całość nabrała śmietankowego smaku.
  • kalarepka pachnąca bazylią 5. Tak przygotowanym farszem napełnić miseczki kalarepki,przykryć 1/4 plastra sera,połową plastra ogonówki,ułożyć kawałek masła.
  • kalarepka pachnąca bazylią 6.

    Naczynie żaroodporne wysmarować pozostałym masłem,wyłożyć ziemniaki.Na ziemniakach położyć nafaszerowane kalarepki a wolne miejsca ziemniaków przykryć pozostałym farszem,obłożyć pokrojoną ogonówką.
  • kalarepka pachnąca bazylią 7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 20 min.Podawać gorące jako samodzielne danie.

Porady

Taką zapiekankę można przygotować wcześniej i krótko przed podanie zapiec.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować