Kalarepka na ciepło do ziemniaków

4.5 (155 ocen)

Tak przygotowaną kalarepkę podajemy na ciepło jako dodatek do ziemniaków- najlepiej młodych! W takie postaci jest ona zjadana u mnie w domu najczęściej. POLECAM!!!

Składniki:

  • Składniki:
    • 4 kalarepki,
    • Około 2 łyżki bułki tartej,
    • Około 5 dag masła,
    • Mały pęczek koperku,
    • Sól do gotowania,
    • Woda do gotowania
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kalarepka na ciepło do ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obrana kalarepka 1. Kalarepkę obieramy.
  • pokrojona kalarepka 2. Obraną kroimy w plasterki, a następnie w słupki (jak na frytki).
  • gotowanie kalarepki 3. Tak przygotowaną wrzucamy na gotująca wodę i gotujemy do miękkości.
  • dodanie bułki do masła 4. Między czasie w garnku lub na dużej patelni rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy całość.
    Koperek siekamy.
  • dodanie kalarepki do bułki 5. Miękką kalarepkę odcedzamy z wody. Odsączoną dodajemy do przygotowanej bułki tartej. Na koniec dodajemy koperek. Całość dokładnie mieszamy, by bułka tarta dokładnie obtoczyła kalarepkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalarepa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować