Kalarepa z niespodzianką

0 (0 ocen)

  • 15 min

Danie wymaga trochę czasu ale dla tego smaku warto postać w kuchni :)

  • 15 min

Składniki:

  • 6 kalarepek
    20 dag mięsa mielonego
    ząbek czosnku
    torebka ryżu
    łyżka koncentratu pomidorowego
    łyżka musztardy
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól i pieprz
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    szklanka rosołu
    szklanka kwaśnej śmietany

Kalarepa z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalarepy umyć,usunąć liście,ściąć wierzchy i wydrążyć środek po czym włożyć na 15 minut do posolonego wrzątku. Ryż ugotować,przestudzić, wymieszać z mięsem,musztardą,koncentratem oraz natką i roztartym czosnkiem,doprawić solą i pieprzem. Farszem wypełniać kalarepki, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem. Masło stopić w rondelku,wsypać mąkę,zasmażyć nie rumieniąc,dolać powoli bulion,śmietanę i pół szklanki wody,zagotować. Sos doprawić solą i pieprzem,zalać kalarepki i piec 40 minut w temp 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy