Kalafiorowa z tajskim smaczkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Fascynuje mnie jak zmiana jednego składnika lub dodanie jakiejś przyprawy zmienia ogólnie znane danie w zupełnie inne i nadaje mu charakter dania z innej kuchni.

  • 15 min

Składniki:

  • 1/2 średniego kalafiora
    4 średnie ziemniaki
    1 listek Kafiru
    1/2 gwiazdki anyżu gwiaździstego -Badianu
    1/3 łyżeczki soli
    szczypta brązowego cukru
    600 mll wody
    1/2 szklanki mleczka kokosowego
    natka kolendry lub natka pietruszki

Kalafiorowa z tajskim smaczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kalafior 1. Kalafior podzielić na drobne różyczki , oczyścić, umyć. Ziemniaki obrać , umyć i pokroić w kostkę. Kalafior i ziemniaki umieścić w garnku .
  • na zupę kalafiorową 2. Dodać Kafir i Badian .Zalać wodą. Osolić. Dodać szczyptę cukru. Gotować 30 minut.
  • kalafior 3. Wyłowić łyżką cedzakową połowę kalafiora i ziemniaków .Wyjąć listek Kafiru i anyż .
  • zupa kalafiorowa 4. Resztę zmiksować w malakserze . Wlać mleczko kokosowe . Włożyć wyłowiony kalafior i ziemniaki. Doprawić zupę do smaku .
    Podawać posypaną usiekaną kolendrą lub natką pietruszki.

Notka redakcyjna

KH_01-2013

Komentarze

Podobne przepisy