Kalafiorowa z papryką i kurkami

0 (0 ocen)

pyszne połączenie kalafiora, papryki i kurek

Składniki:


  • 1/2 kalafiora
    1 duża czerwona papryka
    250 g blanszowanych kurek ( mogą być świeże )
    1 mała cebula
    2 duże marchewki
    50 g korzenia selera
    3 łyżki posiekanego pora
    4 łyżki posiekanego koperku
    4 łyżki posiekanej natki pietruszki + do posypania zupy na talerzu
    350 g końcówek ze skrzydełek ( mogą być całe skrzydełka )
    2,5 l wody
    do smaku :
    sól
    pieprz czarny świeżo mielony
    kucharek w płynie
    250 ml słodkiej śmietanki 18%
    dodatkowo :
    ugotowany makaron w kształcie ryżu

Kalafiorowa z papryką i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować makaron w osolonej wodzie i odcedzić. Do garnka wlać zimną wodę. Końcówki skrzydełek umyć, wrzucić do garnka i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  • 2. Po upływie 15 minut do garnka wrzucić marchew, seler i cebulę i gotować 5 minut. Potem dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz posiekaną zieleninę i kalafiora a także kurki. Wszystko gotować do miękkości.
  • 3. Gotową zupę zabielić zahartowaną odrobiną zupy śmietaną. Przed podaniem do zupy wrzucić ugotowany makaron. Zupę wymieszać, nalać na talerze i posypać natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy