Kalafiorowa tarta

5 (195 ocen)

  • 50 min

Pyszna sezonowa tarta z kalafiorem i dużą ilością żółtego sera.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    150 g masła
    1jajko
    1 żółtko
    5 łyżek wody
    2 łyżki oleju
    1 płaska łyżeczka soli

    1 średniej wielkości kalafior
    200 g żółtego sera
    2 jajka
    1/2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Tarty Jajko

Kalafiorowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć w tortownicy, posypać lekko mąką, wyklepać dno i wysokie boki. Nakłuć ciasto widelcem. Piec ok. 25 min. w 200°C.
  • 2. Kalafior podzielić na małe różyczki, wrzucić do wrzącej wody, gotować ok. 5-6 minut, wyjąć, lekko ostudzić.
  • 3. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • 4. Wykonanie:
    Na podpieczony spód równomiernie rozsypać połowę startego sera. Wyłożyć różyczki kalafiora.
    Jajka roztrzepać widelcem razem z solą, zalać kalafiora.
    Tartę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec ok. 35 minut.
  • 5. Tartę wyjąć z piekarnika, posypać wierzch resztą startego sera, wstawić do piekarnika jeszcze na 2 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kalafior Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować