KALAFIOROWA RÓŻA

0 (0 ocen)

Bardzo smaczna i aromatyczna zapiekanka mięsno warzywna.Smaczna jest też na zimno bez dodatków jako przekąska.

Składniki:

  • Składniki podstawowe
    1/2 kg.mięsa mielonego z indyka
    1 mały kalafior
    1 papryka czerwona Palermo

    Składnik dodatkowy
    2 małe cukinie

    Składniki robocze
    sól,pieprz,ostra papryka mielona,czosnek granulowany,bazylia suszona,sok z cytryny,keczup pikantny do smaku,olej do smażenia.

    Dekoracja
    Liście sałaty
    natka pietruszki
    makaron literki
    różyczki kalafiora
    kwiatki z papryki
    kwiatki bratków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Przystawki

Kalafiorowa róża - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kalafiorowa róża 1.




    Cukinię umyć,przekroić na połowę po długości,usunąć gniazda nasienne.Za pomocą obieraczki do warzyw lub noża uciąć po długości 6 plastrów,posolić je lekko aby zmiękły.Pozostałą pokroić w słupki.

  • kalafiorowa róża 2.
    Kalafior umyć,podzielić na różyczki i ugotować al.dente w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny.Odcedzić,przestudzić.Paprykę przekroić,usunąć gniazda nasienne,umyć,wykroić 6 kwiatków do dekoracji a pozostałą pokroić w paski.
  • kalafiorowa róża 3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju,włożyć pokrojone warzywa i smażyć do czasu odparowania wody i ich zeszklenia.Przyprawić do smaku suchymi przyprawami,keczupem i sokiem z cytryny,przestudzić.
  • kalafiorowa róża 4. Mięso przełożyć do miski,przyprawić do smaku suchymi przyprawami i wyrobić gładką masę.Na plastry cukinii po długości rozłożyć niewielką ilość farszu mięsnego,różyczkę kalafiora,pasek papryki i zwinąć w roladkę.
  • kalafiorowa róża 5.
    Z pozostałego kalafiora odłożyć kilka małych różyczek a pozostały pokroić w mniejsze kawałki.Do pozostałego farszu mięsnego włożyć przesmażone warzywa,pokrojony kalafior i wymieszać,ewentualnie doprawić całość do smaku.
  • kalafiorowa róża 6.
    Całą masę wyłożyć do naczynia do zapiekania,wyrównać.W masie zrobić 6 dołków,włożyć w nie zwinięte kalafiorowe roladki i odłożone różyczki kalafiora.
  • kalafiorowa róża 7.
    Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 40 min.polewając różyczki kalafiora wytworzonym sosem.Po upieczeniu ozdobić.Można też porcjami wyłożyć na ozdobiony talerz.

Porady

Dobrze smakuje podana z dodatkiem makaronu lub ryżu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować