Kalafiorowa róża - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Cukinię umyć,przekroić na połowę po długości,usunąć gniazda nasienne.Za pomocą obieraczki do warzyw lub noża uciąć po długości 6 plastrów,posolić je lekko aby zmiękły.Pozostałą pokroić w słupki.
2.
Kalafior umyć,podzielić na różyczki i ugotować al.dente w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny.Odcedzić,przestudzić.Paprykę przekroić,usunąć gniazda nasienne,umyć,wykroić 6 kwiatków do dekoracji a pozostałą pokroić w paski.
3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju,włożyć pokrojone warzywa i smażyć do czasu odparowania wody i ich zeszklenia.Przyprawić do smaku suchymi przyprawami,keczupem i sokiem z cytryny,przestudzić.
4. Mięso przełożyć do miski,przyprawić do smaku suchymi przyprawami i wyrobić gładką masę.Na plastry cukinii po długości rozłożyć niewielką ilość farszu mięsnego,różyczkę kalafiora,pasek papryki i zwinąć w roladkę.
5.
Z pozostałego kalafiora odłożyć kilka małych różyczek a pozostały pokroić w mniejsze kawałki.Do pozostałego farszu mięsnego włożyć przesmażone warzywa,pokrojony kalafior i wymieszać,ewentualnie doprawić całość do smaku.
6.
Całą masę wyłożyć do naczynia do zapiekania,wyrównać.W masie zrobić 6 dołków,włożyć w nie zwinięte kalafiorowe roladki i odłożone różyczki kalafiora.
7.
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 40 min.polewając różyczki kalafiora wytworzonym sosem.Po upieczeniu ozdobić.Można też porcjami wyłożyć na ozdobiony talerz.
Porady
Dobrze smakuje podana z dodatkiem makaronu lub ryżu.
Komentarze