Kalafior zapiekany pod sosem serowym

0 (0 ocen)

Danie smaczne i proste w sam raz na letni obiad albo tez kolację. Ja kalafiorka zajdam samego, ale można go też podać jako dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 2 średnie kalafiory
    2 garście startego żółtego sera, użyłam goudy
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki pszennej
    1,5 szklanki mleka
    gałka muszkatołowa Kamis
    sól z pieprzem Kamis
    słodka papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos serowy Dodatki

Kalafior zapiekany pod sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora podzielić na różyczki i dokładnie umyć. Następnie przełożyć do garnka i zalać wodą, dodać odrobinę soli i cukru. Ugotować al'dente. Przygotować sos serowy. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę. Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły i nie było grudek. Następnie dodać mleko i gotować aż sos nabierze gęstej konsystencji, często mieszając. Do smaku doprawić solą z pieprzem i gałką. Gdy sos zgęstnieje zestawić z ognia i dodać starty ser. Dokładnie wymieszać aby ser się rozpuścił. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i ułożyć w nim ugotowanego kalafiora. Posypać posiekaną natką pietruszki i zalać sosem serowym. Na wierzchu posypać słodką papryką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować