Kalafior zapiekany pod beszamelem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne połączenie kalafiora, ziemniaków i oscypka!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    · 1 kalafior
    · 3 duże ziemniaki
    · 2 ząbki czosnku
    · łyżka masła klarowanego
    · oscypek- 200 g
    · sól i pieprz do smaku
    · duża garść szczypioru
    Na sos:
    · 2 łyżki masła
    · 2 łyżki mąki
    · 2 szklanki mleka
    · 2 żółtka
    · sól
    · pieprz
    · świeżo starta gałka muszkatołowa
    · oscypek do posypania zapiekanek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Kalafior zapiekany pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki:
    · 1 kalafior
    · 3 duże ziemniaki
    · 2 ząbki czosnku
    · łyżka masła klarowanego
    · oscypek- 200 g
    · sól i pieprz do smaku
    · duża garść szczypioru

    Kalafior gotujemy al dente, następnie albo drobno siekamy, albo miksujemy. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i razem z drobno posiekanym czosnkiem smażymy na patelni na łyżce masła klarowanego, doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki dodajemy do kalafiora, dobrze mieszamy. Dodajemy starty na grubych oczkach oscypek oraz posiekany drobno szczypiorek. Całość jeszcze raz dobrze mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Na sos:
    · 2 łyżki masła
    · 2 łyżki mąki
    · 2 szklanki mleka
    · 2 żółtka
    · sól
    · pieprz
    · świeżo starta gałka muszkatołowa
    · oscypek do posypania zapiekanek

    Masło roztapiamy w garnku o szerokim dnie, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Stopniowo zalewamy ją mlekiem, cały czas mieszając miotełką tak, by nie powstały nam grudki. Kiedy sos zacznie gęstnieć dodajemy żółtka- w tym momencie musimy bardzo szybko mieszać całą masę i uważać, aby nie powstała nam jajecznica. Kiedy żółtka już zostaną dobrze rozprowadzone, doprawiamy sos solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową.

    Na dno kokilek wykładamy odrobinę sosu, następnie każdą szczelnie wypełniamy farszem kalafiorowym. Na wierzchu ponownie wykładamy warstwę sosu i posypujemy startym oscypkiem. Całość zapiekamy ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, funkcja termoobieg. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Oscypek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować