Kalafior z mielonym mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczony kalafior ugotować w całości, w osolonej i osłodzonej wodzie, przez 15 - 20 minut (powinien być lekko twardy). Ugotowany wyjąć z wody, pozostawić do ostygnięcia. Kalafior pokroić w 2 cm plastry.
2.Mięso opłukać, zmienić z obraną cebulą, dodać jajko i bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Rozgrzać tłuszcz na patelni i smażyć na nim mięso przez 10 minut.
4.Na foli aluminiowej położyć plaster kalafiora i wolne miejsca wypełnić przygotowanym mięsem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 15 minut.
5.Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe. Posypać nimi upieczony kalafior.
Komentarze