Kalafior z curry,groszkiem i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Prawie każdy uwielbia gotowany kalafior polany masełkiem i bułką tartą,ja również,bo jest taki delikatny wręcz słodki. Postanowiłam dodać odrobinę pikanterii i przygotowałam kalafior o dość ostrym smaku.

  • 30 min

Składniki:



  • 1 średni kalafior

    1 szklanka świeżego groszku

    2 garści świeżego szpinaku

    1 papryczka chili

    1 ząbek czosnku

    1 cebula

    1 łyżka masła

    1 łyżka posiekanej świeżej bazylii

    1/2 łyżeczki curry

    1 szklanka bulionu drobiowego

Kalafior z curry,groszkiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kalafior na ostro 1. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło,wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek,chwilę przesmażamy. Kalafiora dzielimy na średnie różyczki,papryczkę chili kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnię.Zalewamy bulionem,przyprawiamy curry i bazylią, gotujemy pod przykryciem do momentu aż kalafior stanie się lekko miękki (nie rozgotowany). Dodajemy pokrojony szpinak i wsypujemy groszek,mieszamy i dusimy jeszcze przez chwilkę.

    Podajemy z kaszą lub ryżem.

Porady

Danie jest dość pikantne. Jeżeli ktoś nie lubi aż tak ostrych dań może pominąć papryczkę chili.

Komentarze

Podobne przepisy