Kalafior w panierce

5 (174 ocen)

  • 10 min

Ugotowany al dente, panierowany i smażony na patelni. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do obiadu, ale również jako przekąska na kolacje;)

  • 10 min

Składniki:

  • 1 Kalafior
    1 szklana bułki tartej
    2 jajka
    sól łyżka
    2 łyżki oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kalafior w panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Usuwamy zbędne liście,
    Dzielimy na mniejsze części.
    Gotujemy kalafior w osolonym wrzątku do miękkości. (około 10-15 minut)
    Odcedzamy.
    Jajka rozkłócamy, bułkę tarta przesypujemy na głęboki talerz
    Panierujemy maczając różyczki kalafiora w jajku, potem obtaczając w bułce tartej.
    Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia się "skórki"

Porady

* do wody, w której gotujemy kalafior zamiast soli możemy dodać 1 łyżkę octu, osobiście tego nie próbowałam. Zawsze dodaję sól.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować