Kalafior w kokosowym cieście

0 (0 ocen)

  • 30 min

Takie trochę indyjsko- tajskie klimaty w domowym wydaniu.

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 dużego kalafiora lub 1 mały
    2 jajka
    ½ szklanki mleczka kokosowego
    4 łyżki mąki
    4 łyżki ( pełne ) wiórek kokosowych)
    ½ łyżeczki mielonego białego pieprzu
    1 łyżeczka curry
    ½ łyżeczki soli
    olej z pestek winogron
    cytryna
    natka pietruszki

Kalafior w kokosowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kalafior - gotowanie 1. Podzielić na różyczki obranego z liści kalafiora. Umyć. Obgotować na pół miękko w osolonej wodzie ( ok. 10-15 minut).
  • ugotowany kalafior 2. Delikatnie odcedzić .
  • Ciasto naleśnikowe kokosowe 3. Przygotować gęste ciasto naleśnikowe z mąki , jajek, mleka kokosowego . Doprawić solą , pieprzem, curry. Wsypać do ciasta wiórki kokosowe.
    Odstawić ciasto na 15 minut.
  • Kalafior maczany w cieście 4. Na patelni rozgrzać sporą porcję oleju. Kalafiora maczać w cieście i kłaść na gorący olej.
  • kalafior w cieście kokosowym- smazenie 5. Smażyć na rumiano obracając na wszystkie strony . Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym .
    Podawać gorące z kawałkiem cytryny do skropienia lub na zimno z dipem na bazie jogurtu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy