Kalafior w cieście naleśnikowym

4.48 (193 ocen)

  • 30 min

Pyszny kalafior w chrupiącym cieście nalesnikowym.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 większy kalafior
    około 2,5 szklanki maki jaglanej
    1 szklanka mleka 2%
    0,5 szklanki wody gazowanej
    1 jajko L
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    sól
    pieprz
    słodka papryka
    kurkuma
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (193 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kalafior w cieście naleśnikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora gotujemy tak al'dente. Wodę lekko solimy. Po ugotowaniu odcedzamy, studzimy. Do naczynia dajemy przyprawy, mleko, jajko, wodę gazowaną, proszek do pieczenia, miksujemy. Dodajemy stopniowo mąkę, ciasto ma być ciut gęstsze niż na naleśniki. Podzielonego na różyczki kalafiora partiami zanurzamy w cieście. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy namoczonego kalafiora. Smażymy na złoty kolor. Osuszamy na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionym sosem, na zimno lub na ciepło. Tak i tak smakuje fajnie :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować