KALAFIOR NADZIEWANY

0 (0 ocen)

kalafior inaczej,a jak smakuje

Składniki:

  • 1 duży kalafior
    0,5 kg mięsa mielonego
    1 marchewka(papryka,pieczarki)
    1 cebul
    1 łyżka śmietany
    4 łyżki majonezu
    10 dkg żółtego ser
    Vegeta,sól,pieprz

Kalafior nadziewany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior namoczyć w wodzie z odrobiną octu około pół godziny.Ugotować go w całości dodając do wody trochę cukru lub mleka około 7-8minut.
  • 2. Cebulę pokroić i zeszklić,marchew zetrzeć na tartce i wrzucić do cebuli,chwilę razem podsmażyć.Dodać do mięsa razem z jajkiem,śmietaną,doprawić do smaku.
  • 3. Mięsem nadziewać kalafior,odchylać różyczki i pomiędzy je wpychać mięso. Kalafior posmarować majonezem,posypać startym żółtym serem i włożyć do naczynia żaroodpornego,przykryć pokrywką i piec około 50 minut w temp.200%.Następnie odkryć i piec ,aż do zarumienienia.

Porady

Zamiast marchewki można użyć papryki lub pieczarek

Komentarze

Podobne przepisy