Kalafior kiszony na zimę

4.5 (169 ocen)

  • 60 min

Kalafiory zamknięte w słoikach już od tygodnia, ale czekałam, aż woda od kiszenia zrobi się mętna i będę mogła pokazać właściwy efekt.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    kalafior, ilość dowolna
    gałązki kopru
    ząbki czosnku
    chrzan pokrojony w paski


    Zalewa:

    2 1/2 lita wody
    1 łyżka cukru
    2 łyżki soli gruboziarnistej
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kalafior kiszony na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kalafior umyć i podzielić na małe różyczki. Przygotować chrzan, koper i czosnek.
    2. W przygotowanych wyparzonych słojach ciasno układamy kalafior przekładając przyprawami.
    3. Zalewę gotujemy i gorącą zalewamy przygotowane wypełnione słoje.
    4. Zakręcone słoje układamy na plastikowej tacy i zostawiamy na parę dni w kuchni, gdyż podczas kiszenia mogą buzować i będzie wyciekać płyn. Po kilku dniach gdy fermentacja się uspokoi słoje należy umyć i przenieść do spiżarni czy piwnicy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować