Kalafior faszerowany mięsem mielonym

4.83 (167 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciekawe i smaczne danie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 duży kalafior

    0,5 kg mięsa mielonego

    1 jajko

    1 marchewka

    1 cebula

    1 łyżka śmietany

    4 łyżki majonezu

    10 dkg sera żółtego

    wegeta,sól,pieprz,
Wystaw ocenę:

4.83 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kalafior faszerowany mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kalafior nadziewany mięsem mielonym 1. Kalafiora obgotować w osolonej wodzie AL DENTE ok. 5-8 minut. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, dodać marchewkę startą na grubych oczkach i razem podsmażyć. Mięso mielone przełożyć do miski,dodać cebulę z marchewką,jajko,1łyżkę śmietany,przyprawy i wymieszać. Przygotowanym farszem nadziać kalafior,wypełniając go bardzo dokładnie mięsem. Tak przygotowany kalafior włożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować majonezem i posypać startym na grubych oczkach serem żółtym. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. 50 minut. Po tym czasie ściągnąć folię i zapiekać jeszcze 10- 15 minut dla uzyskania koloru.

Porady

Farsz do nadziania kalafiora można zrobić według własnego gustu i upodobań. Można dodać usmażone pieczarki lub świeżą paprykę,czy też inne warzywa. Aby odtłuścić troszeczkę potrawę można kalafiora posmarować majonezem wymieszanym pół na pół ze śmietaną 18%. Jeżeli zostanie nam na drugi dzień kalafior można pokroić w grube plastry i panierować w jajku i bułce tartej i smażyć jak kotlety.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować