Kakory z mięsem mielonym

4.48 (199 ocen)

To danie to świetny pomysł na wykorzystanie ziemniaków z dnia poprzedniego.

Składniki:

  • 500 dag ugotowanych ziemniaków
    250 dag ugotowanego mięsa (wieprzowe lub drobiowe)
    1 szklanka mąki
    1 czerstwa bułka
    1 cebula
    bułka tarta
    olej
Wystaw ocenę:

4.48 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kakory z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz 1. Ugotowane mięso i namoczoną czerstwą bułkę mielimy . Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor. Dodajemy do mięsa, doprawiamy do smaku i mieszamy.
  • ciasto 2. Ugotowane ziemniaki mielimy, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto.
  • wykonanie 3. Ciasto dzielimy na kulki jednakowej wielkości (8-10), rozpłaszczamy i wykładamy farsz. Formujemy kotleciki.
  • smażenie 4. Gotowe kakory obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju aż się zarumienią. Wykładamy na blaszkę i podpiekamy 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 170 st.C.

Porady

Kakory można zrobić w wersji z soczewką lub pasztetem. Podajemy z cebulką lub ulubioną surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować