Kakaowy Kaprys

5 (189 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo śmietankowo - kakaowe, smakuje jak lody czekoladowe, przełamane kwaskowatością galaretki, polecam :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    3 jaja
    4 łyżki cukru
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżki ciemnego kakao
    krem:
    0,6 litra śmietany kremówki 30 %
    4 łyżki żelatyny + 0,5 szklanki wrzącej wody
    3 kopiaste łyżki cukru pudru
    3 kopiaste łyżki ciemnego kakao
    ponadto:
    3 galaretki agrestowe + 0,75 litra wrzącej wody
    ciemne kakao do posypania
    Poncz: 1/3 szklanki zimnej wody + sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Kakaowy kaprys - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Białka ubijamy z cukrem na pianę, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, żółtka, kakao i miksujemy na średnich obrotach tylko do połączenia składników.
    Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22 cm, pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

    Schładzamy, nasączamy ponczem.

    Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, dokładnie mieszamy, odstawiamy do częściowego stężenia.
  • 2. Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzątku, dokładnie mieszamy, lekko schładzamy.

    Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i kakao, miksujemy. Do lekko ciepłej żelatyny dodajemy 2 łyżki kremu, mieszamy dokładnie, następnie przelewamy małym strumieniem do reszty masy, miksujemy. Od razu 2/3 kremu wykładamy na nasączony biszkopt, wyrównujemy powierzchnię, wkładamy do lodówki do zastygnięcia (drugą część kremu zostawiamy i nie przejmujemy się, że nam zastyga, bo rozwiązałam ten problem).

    Na zastygnięty krem wylewamy tężejącą (dość mocno) galaretkę, wkładamy do lodówki do stężenia całkowitego galaretki.
  • 3. Teflonowy rondel stawiamy na gazie i dość silnie go rozgrzewamy, zestawiamy z palnika, drugą część zastygniętego kremu od razu przekładamy do rozgrzanego rondla, energicznie mieszamy, dopóki krem nie będzie półpłynny, wtedy studzimy go do temperatury pokojowej i wylewamy na zastygnięta galaretkę, wsadzamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

    Przed podaniem ciasto dekorujemy ciemnym kakao i zajadamy :)

Porady

Do ciasta możemy dodać dowolne galaretki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Galaretka agrestowa Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować