kakaowy jabłecznik z kruszonką

4.5 (169 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Ciasto mojego autorstwa. Pyszna kakaowa kruszonka.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Składniki:

    100 g masła
    1 szklanka mleka
    4 jajka
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    4 łyżki jasnego kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    5 jabłek Szara Reneta

    Składniki na kruszonkę:

    100 g masła
    100 g cukru
    150 g mąki
    2 łyżki jasnego kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kakaowy jabłecznik z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obierz i pokrój na ósemki. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Roztop 100g masła. Zagnieć składniki na kruszonkę - kruszonka musi się kruszyć, jeśli jest zbyt mokra dosyp mąki.
  • 2. Wymieszaj sypkie składniki w jednej misce, w drugiej roztrzep jajka, dodaj mleko i ostudzone roztopione masło. Do składników mokrych dodaj suche i szybko wymieszaj łyżką lub silikonową łopatką. Wylej ciasto na wysmarowaną masłem i oprószoną mąką formę o wymiarach 30x36cm. Ułóż jabłka i obsyp kruszonką. Wstaw do piekarnika i piecz 40 - 50 minut.

Porady

Ciasto na sodzie musi jak najszybciej trafić do piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować