KAKAOWE PAPPARDELLE Z SOSEM Z SERA PLEŚNIOWEGO I Z ORZECHAMI

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

...to nie jest słodki makaron, wręcz odwrotnie jest wytrawny, wręcz gorzkawy i jeszcze bardziej podkreśliłabym tą gorzkawość orzechami włoskimi:)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 100 gramów
    - kakao gorzkie: 2 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    - Oliwa z oliwek 1 łyżka: 1 łyżka
    - ser pleśniowy typu lazur: 100 gramów
    - jogurt naturalny: 150 mililitrów
    - migdały w płatkach lub słupkach: 10 gramów
    - orzechy włoskie: 10 gramów
    - orzechy laskowe: 10 gramów
    - woda ciepła: 0.25 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Kakaowe pappardelle z sosem z sera pleśniowego i z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto na makaron: mąkę, kakao, jajko, oliwę z oliwek, sól i odrobinę wody zagniatamy na elastyczne ciasto, dodajemy więcej mąki jeśli ciasto jest zbyt kleiste.
    Odstawiamy na 30 min, żeby ciasto odpoczęło.
    Po tym czasie, oprószone ciasto mąką, bardzo cienko wałkujemy i wycinamy pasma szerokości ok. 3cm.
    Gotujemy ok. 5 min w osolonej wodzie z odrobiną oleju albo oliwy z oliwek.
  • 2. sos: ser pleśniowy podgrzewamy w garnuszku z jogurtem naturalnym, na małym ogniu, tak żeby ser się rozpuścił.

    Gotowy makaron polewamy sosem, posypujemy migdałami i rozgniecionymi orzechami laskowymi.
    Solimy i pieprzymy, jeśli jest taka potrzeba.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Makaron Orzechy Ser pleśniowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować