Kakaowe muffinki z musem mascarpone -truskawkowym i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 10 min

posypane słonecznikiem przed pieczeniem..,,,,. pyszne, rozpływające się w ustach. Dzieciom bardzo smakowały. Polecam.

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki mokre:
    mleko 1 szklanka
    olej rzepakowy 1/3 szklanki
    1 jajko

    Składniki suche:
    mąka 2 szklanki
    cukier 3/4 szklanki
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    kakao 2 łyzeczki

    Mus mascarpone-truskawkowy:
    serek mascarpone 125 gram
    dżem truskawkowy 120 gram

    Dodatki:
    żurawina suszona ok. 20 łyzeczek
    słonecznik łuskany ok. 20 łyzeczek

Kakaowe muffinki z musem mascarpone -truskawkowym i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy suche składniki: mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem i kakao.
  • 2. Przygotowujemy mokre składniki: roztrzepujemy jajko z mlekiem i olejem. Łączymy łyżką zawartość razem: suche składniki z mokrymi.
  • 3. Serek mascarpne miksujemy z dżemem truskawkowym.
  • nakładamy ciasto 4. Do papierowych papilotek muffinkowych nakładamy na wysokość 1/3 ciasta, kładziemy łyzeczkę musu mascarpone-truskawkowego, wsypujemy żurawinę. Przykrywamy kolejną porcją ciasta, tak aby w papilotce było ciasto na wysokość 2/3.
  • słonecznik 5. Posypujemy słonecznikiem.
  • pieczemy 6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 17-20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy