Kakaowe muffinki orkiszowe z czekoladową bitą śmietaną

4.5 (186 ocen)

Wyśmienite babeczki, idealne do popołudniowej kawki

Składniki:

  • NA 12 MUFFINEK:

    suche:
    100 g mąki orkiszowej typ 700
    100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    1,5 łyżki kakao
    80 g cukru lub ksylitolu
    1 niecała łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody

    mokre:
    160 g jogurtu naturalnego lub maślanki
    100 ml oleju rzepakowego
    1 jajko

    dodatkowo:
    12 łyżeczek konfitury żurawinowej do nadziewania
    12 świeżych malin lub innych drobnych owoców do dekoracji
    400-500 ml kremówki czekoladowej
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Kakaowe muffinki orkiszowe z czekoladową bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W osobnych naczyniach wymieszać łyżką suche i mokre składniki.
  • 2. Następnie niezbyt dokładnie wymieszać łyżką bądź szpatułką zawartość obu misek.
  • 3. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
  • 4. Do foremek, najlepiej silikonowych nakładać po łyżce ciasta, następnie po łyżeczce konfitury i znów po łyżce ciasta aby przykryć konfiturę.
  • 5. Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-35 minut.
  • 6. Po ostudzeniu ubić kremówkę i udekorować nią babeczki. Czubek ozdobić owocami.

Porady

Jeśli nie znajdziecie w sklepie czekoladowej kremówki, możecie przygotować ją sami. Wystarczy ubić kremówkę i połączyć ją z połową roztopionej w kąpieli wodnej mlecznej lub gorzkiej czekolady. Mąkę orkiszową możecie zastąpić mąką pszenną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Mąka orkiszowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować