" Kakaowe guziczki "

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszne , chrupiące ciasteczka w sam raz na upalny dzień!

  • 15 min

Składniki:


  • - miałkie masło - 75g
    - cukier puder - 50g
    - małe! żółtko - 1 szt.
    - sól - szczypta
    - mąka pszenna - ok.90g
    - kakao - 20g

" kakaowe guziczki " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Guziczki 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy na gładkie ciasto.

    Owijamy folią spożywczą i na ok. godzinę wkładamy do lodówki.

    Po tym czasie ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm.

    Wykrawamy ciasteczka.
    Jeśli nie mamy gotowej foremki w kształcie guzika możemy trochę pokombinować.
    ( kółka wykrawać okrągłą niedużym kieliszkiem, w środku zrobić mniejszą foremką wgłębienie typowe dla guzików, dziurki wyciąć rurką do picia )

    Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach od siebie.

    Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 10 minut lub do lekkiego zrumienienia brzegów.
    Czas pieczenia będzie uzależniony od wielkości ciastek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy