Kakaowe ciasto z serkiem i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać stopniowo cukier i ciągle ubijać aż cukier się rozpuści.
Następnie dodać żółtka , kakao, oraz mąkę i proszek do pieczenia.
Wylać ciasto do formy wyłożonej papierem . forma ok 22x33
Piec w temp 180 st przez ok 15-17 min.
Ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i ugotować z dodatkiem goździka i cynamonu.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
Serek, mleko, cukier włożyć do kubka blendera i zmiksować, dodać sok z cytryny i otartą skórkę.
Następnie dodać żelatynę i na koniec gruszki pokrojone w kosteczkę. Wymieszać, wstawić na kilka- kilkanaście minut do lodówki i kiedy masa zacznie gęstnieć przełożyć ciasto.
Ciasto można polać czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze