Kakaowe ciasto z kremem o smaku chałwy

0 (0 ocen)

Puszysty, ale nie suchy biszkopt kakaowy, przełożony aksamitną masą budyniową z dużą ilością chałwy. Ciasto proste w wykonaniu. Polecam nie tylko od święta!

Składniki:


  • Biszkopt:
    5 jajek
    0,75 szklanki cukru
    0,5 szklanki mąki pszennej
    0,25 szklanki mąki ziemniaczanej
    0,25 szklanki kakao
    Masa:
    1 litr mleka
    3 budynie śmietankowe z cukrem
    200 g masła
    200 g chałwy waniliowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Kakaowe ciasto z kremem o smaku chałwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Następnie dodawać cukier, po łyżce, miksować, aż się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca. Dodawać po jednym żółtku, po każdym dobrze miksując. Na koniec wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao, wymieszać delikatnie na najwolniejszych obrotach miksera.

    Formę (18x28cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę na biszkopt. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 30 minut. Wystudzić. Przekroić na pół.

    Masa: z mleka odlać 2/3 szklanki, wsypać budynie i rozmieszać. Resztę mleka zagotować, wlać mleko z proszkiem budyniowym, ciągle mieszając, gotować, aż zgęstnieje. Wystudzić.

    Miękkie masło utrzeć na puszysto, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, dokładnie po każdej miksować. Na koniec wkruszyć całą chałwę i miksować 2-3 minuty, aż masa będzie jednolita. Kremem posmarować pierwszy blat, nałożyć drugi, posmarować resztą kremu. Wyrównać i schłodzić w lodówce kilka godzin.

    Gotowe ciasto kroić w kwadraty, udekorować czekoladą lub chałwą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń Chałwa Kakao Masa budyniowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (143 ocen)

Ciasto o smaku cappucino

To może cię zainteresować