Puszysty, ale nie suchy biszkopt kakaowy, przełożony aksamitną masą budyniową z dużą ilością chałwy. Ciasto proste w wykonaniu. Polecam nie tylko od święta!
Kakaowe ciasto z kremem o smaku chałwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Następnie dodawać cukier, po łyżce, miksować, aż się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca. Dodawać po jednym żółtku, po każdym dobrze miksując. Na koniec wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao, wymieszać delikatnie na najwolniejszych obrotach miksera.
Formę (18x28cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę na biszkopt. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 30 minut. Wystudzić. Przekroić na pół.
Masa: z mleka odlać 2/3 szklanki, wsypać budynie i rozmieszać. Resztę mleka zagotować, wlać mleko z proszkiem budyniowym, ciągle mieszając, gotować, aż zgęstnieje. Wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na puszysto, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, dokładnie po każdej miksować. Na koniec wkruszyć całą chałwę i miksować 2-3 minuty, aż masa będzie jednolita. Kremem posmarować pierwszy blat, nałożyć drugi, posmarować resztą kremu. Wyrównać i schłodzić w lodówce kilka godzin.
Gotowe ciasto kroić w kwadraty, udekorować czekoladą lub chałwą
Komentarze