Kakaowe ciasto z budyniem i kokosowymi wiórkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Bardzo lubię to ciasto.Jest smaczne i łatwe w przygotowaniu.

  • 45 min

Składniki:

  • 120 g margaryny

    5 jajek

    1 szklanka cukru

    2 szklanki maki pszennej

    2 łyżki kakao

    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    1 l mleka

    3 budynie śmietankowe

    200 g kokosowych wiórek

    100 g masła

    cukier puder do posypania.

Kakaowe ciasto z budyniem i kokosowymi wiórkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Mąkę przesiać na stolnicę,dodać proszek,kakao i margarynę.Posiekać nożem.Następnie dodać trzy jajka oraz pół szklanki cukru.Zagnieść ciasto.Schłodzić.Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i oprószonej mąka formy o wymiarach 26x26 cm.

    2.Budynie ugotować na mleku(1 l).Ostudzić.Wyłożyć na ciasto.

    3.Masło stopić .Schłodzić.Dwa białka ubić na sztywną pianę,utrwalić pozostałym cukrem.Następnie dodać dwa żółtka oraz wiórki.Delikatnie wymieszać łyżką.Stopniowo wlewać schłodzone masło .Ponownie lekko zamieszać.Wyłożyć na budyń.

    4.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st.C przez około 50 minut.Pod koniec pieczenia ciasto przykryć papierem lub folią.

    5.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy