Kakaowa szarlotka z budyniem

4.5 (195 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszne połączenie kakaowego, kruchego ciasta, kwaskawej warstwy jabłkowej z masą budyniową. W sam raz do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki:

  • Ciasto: 200g margaryny
    2 szklanki i 3 łyżki maki pszennej (350g)
    1/2 szklanki i 1 łyżka cukru (120g)
    2 jajka
    3 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek
    1/2 szklanki cukru
    2 op.galaretki cytrynowej

    ponadto: 3 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    2 op.budyniu śmietankowego
    1 łyżka cynamonu
    2 łyżki bułki tartej
    masło i bułka tarta do formy

Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery

Kakaowa szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wszystkie składniki połączyć i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie nierówne części w proporcji 1/3 i 2/3. Mniejszy kawałek ciasta zawinąć w folię i odłożyć do zamrażarki.
  • kruchym ciastem wylep formę. 2. Resztą ciasta wylepić dno wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy o wymiarach:25x30 cm. Ciasto nakłuć widelcem i piec 20 minut w tep.170.(z termoobiegiem).
  • jabłka upraż na patelni 3. Masa jabłkowa: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Owoce włożyć do garnka lub głębokiej patelni, wlać pół szklanki wody. Gotować pod przykryciem, aż jabłka się rozpadną.
  • 4. .Wsypać cukier i cynamon, ciągle mieszając.Gotować jeszcze chwilę. Wsypać galaretkę w proszku, wymieszać.
  • 5. Masa budyniowa: połowę mleka zagotować, resztę wymieszać z proszkiem budyniowym i cukrem. Do gotującego się mleka wlać (ciągle mieszając) rozpuszczony budyń i zagotować.
  • rozsmaruj masę jabłkową 6. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, a następnie rozsmarować budyń. Całość posypać startym na tarce o dużych dziurkach zamrożonym ciastem.
  • 7. Ciasto wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 30 minut w temp.180 st (górna grzałka). Upieczone ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia.Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Wtorek 16.09.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=129

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować