Kajzerki

0 (0 ocen)

O niebo lepsze niż te kupione w piekarni.

Składniki:

  • 3 szkl mąki pszennej
    12 g świeżych drożdży
    1 i 1/2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
    1 jajko
    2 łyżki roztopionego masła
    3/4 szkl letniej wody

Kajzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić,aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia. Odstawić na 10 minut
  • 2. Ciasto ponownie wyrabiać przez około 5 minut na elastyczne ciasto. Przełożyć do naczynia lekko wysmarowanego oliwą. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • 3. Po upływie godziny podzielić ciasto na 12 równych części, uformować kulki, lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze. Przykryć odstawić na 45 minut.
  • 4. Bułeczki naciąć, piec 15 minut w 225 stopniach

Porady

Bułeczki przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy